Wat is chiropractie?

Het woord chiropractie is afgeleid van de griekse woorden “cheiros” (hand) en “pratto“ (beoefenen). Samengevoegd betekent het dus letterlijk: “Met de hand beoefenen“. De handen zijn dus het belangrijkste werkinstrument van de chiropractor.

De grondlegger van de chiropraxie is de Amerikaan Daniel David Palmer (1844 – 1913). Zijn theorie dat de oorzaak van vele ziekten in de wervelkolom gezocht kan worden, werd bevestigd nadat hij in 1895 zijn dove bediende genas van een langdurige doofheid door middel van manipulatie van de cervicale wervelzuil. Chiropraxie is een geneeswijze die naar de mens als geheel kijkt, die de algehele gezondheid van de mens tracht te bevorderen, te herstellen en te ondersteunen door opheffing van communicatiestoornisen in de functie van het zenuwstelsel onder toepassing van een gedoseerde mechanische impuls. Als dusdanig houdt chiropraxie zich bezig met de functie van de wervelkolom en de invloed hiervan op ons zenuwstelsel. De wervelkolom en de schedel beschermen het ruggenmerg en hersenen. Deze beiden maken samen het centrale zenuwstelsel uit. Het ruggenmerg geeft boodschappen door van de hersenen naar de rest van het lichaam. Indien de wervelkolom niet goed functioneert, wordt het moeilijker voor het zenuwstelsel om de signalen correct door te geven. Dit kan mogelijks leiden tot problemen in gewrichten, spieren, organen....

De chiropractor “palpeert“ (betast) de wervelkolom op zoek naar bewegingsbeperkingen (ook wel blokkades of subluxaties genoemd). Als er ergens een subluxatie is, kan dit overal in het lichaam gevolgen hebben De chiropractor heft deze subluxatie op met een “adjustment“; dit is een uiterst gedoseerde, zeer snelle en gerichte druktechniek. Hier wordt soms ook verwezen naar de term manipulatie. Hierbij wordt met de handen een bepaalde druk op het gewricht uitgevoerd en wordt de bewegingsvrijheid van het gewricht hersteld.

Chiropractische behandelingen zijn geschikt voor jong en oud. De chiropractor past zijn behandeling helemaal aan de patient aan. Een chiropractor is opgeleid om zelfstandig een diagnose te stellen en als dusdanig is een doorverwijzing van een arts niet noodzakelijk. Hij zal ook niet aarzelen om u naar andere specialismen door te verwijzen indien nodig.